HU | RO





PARTNEREK

MÉDIAPARTNEREK

TÁMOGATÓNK



Töretlen sikersorozat

2010-05-14

Beszélgetés Szász Enikõ színmûvésszel, a Bánsági Magyar Napok szervezõjével



Tizenötödik alkalommal is legördült a Bánsági Magyar Napok közmûvelõdési rendezvénysorozat függönye. Egy hónapig egymást követték az események, kiállítások, könyvbemutatók, kabaré- és színi- elõadás, koncertek, a bánsági hagyományápolási mozgalomban résztvevõ néptáncegyüttesek seregszemléje, ópusztaszeri kirándulás. A bánságiak idén is rendkívül gazdag kínálatból válogathattak.
- Hogyan értékeli Szász Enikõ, a Bánsági Magyar Nõszövetség elnöke, a rendezvény mindenkori szervezõje az idei Bánsági Magyar Napokat?
- Rendezvénysorozatunk elsõdleges célja felmutatni a széles közönségnek értékeinket.Úgy érzem, hogy ezek megismertetése a szórványban élõ bánsági magyar közösség önbizalmának, öntudatának, nemzeti önbecsülésének erõsítését szolgálja. Rendkívüli értékek születtek, születnek a Bánságban. A Temesváron tanuló ifjú képzõmûvészek közös tárlatának megszervezése az elmúlt tizenöt esztendõ során, több, immár neves mûvésznek biztosított elsõ alkalmat, a bemutatkozásra. Akárcsak Bartal Zsuzsa zongoramûvész, igazi zenei élményt nyújtó fellépése, aki Európa egyik legrangosabb konzervatóriumában, Párizsban, tökéletesítette tudását. Meggyõzõdésem, hogy mindezek fontos kapaszkodók lehetnek mindannyiunk számára bánsági megmaradásunkban, ugyanakkor a többségi nemzet illetve az itt élõ nemzetiségek számára is. De bemutatkoztunk mûsorainkkal Szegeden és Újvidéken is.



- Milyen volt idén a rendezvények iránti érdeklõdés?
- Örömmel mondhatom, hogy idén volt a legnagyobb a rendezvények látogatottsága: összesen több mint háromezren voltak kíváncsiak az eseményekre. A mûsorral igyekeztünk minden korosztályt megszólítani és minden nézõi igényt kielégíteni, a minõség jegyében. A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégión belül, 7 településen jelentünk meg (Temesvár, Arad, Szeged, Ópusztaszer, Újvidék, Igazfalva, Nagyszentmiklós), fellépõ vendégeink voltak Szegedrõl, Hargita és Kovászna megyébõl, Aradról, Kolozsvárról, Marosvásárhelyrõl, Párizsból, illetve Végvárról, Lugosról, Dettáról, Zsombolyáról. A mûsorokon elõadói minõségben jelen levõk száma is meghaladja a hatszázat (elég, ha csak a szentegyházi Gyermekfilharmónia 150 tagjára, vagy a két Hagyománykeresõben címû folklórmûsor 180, illetve 130 fellépõjére gondolunk).
Nézõi minõségben, más nemzetiségek képviselõi is szép számban vettek részt rendezvényünk különbözõ eseményein.



- A gazdasági világválság nem nehezítette meg a szervezést?
- Az idei rendezvényeinket a Nemzeti Kulturális Alapprogram Közmûvelõdési és Népmûvészeti Szakmai Kollégiuma támogatásával sikerült megvalósítanunk, amiért ezúton is köszönetet mondunk. A Temes Megyei Önkormányzat, a Communitas Alapítvány, Csongrád Megye Önkormányzata, az RMDSZ Temes Megyei szervezete, a Temesvári Magyar Nõszövetség, a Fornetti Románia cég járultak hozzá a rendezvénysorozat zökkenõmentes lebonyolításához. Az Összetartozunk szórvány gondozási program keretében, Hargita Megye Tanácsa nyújtott értékes támogatást, a szentegyházi Gyermekfilharmónia és a Köpice néptáncegyüttes utazási költségeinek felvállalásával. Az egyházak, iskolák, civil- és ifjúsági szervezetek, a Nõszövetség önkéntes tagjai, a helyi írott és sugárzott sajtó munkatársai az események népszerûsítésével járultak hozzá rendezvényeink sikeréhez.



- Mi okozza a legnagyobb gondot, illetve mi jelenti a legnagyobb elégtételt a Bánsági Magyar Napok szervezõjének?
- Sajnos, a szûkös anyagi keret miatt, Rúzsa Magdi tervezett temesvári fellépésérõl le kellett mondanunk, elképzelhetõ, hogy egy késõbbi idõpontban sor kerülhet az ünnepelt énekesnõ temesvári vendégszereplésére. A legnagyobb elégtételt, a magas nézõszám mellett, az elért színvonal jelentette.



- Mi a Temesvári Magyar Nõszövetség legközelebbi terve?
- Június negyedikén lesz kilencven éve, hogy aláírták a trianoni diktátumot, szétdarabolva a történelmi Magyarországot, és a nemzetet, több millió magyar került kisebbségi sorsba szülõföldjén. Úgy gondolom, hogy a bánsági magyar közösség tudatában a szomorú évfordulóknak is megvan a helyük: június elsején, délután hat órakor a temesvári evangélikus templomban kerül sor egy méltó megemlékezésre, amelyre Raffay Ernõ történészt, egyetemi tanárt és Szidiropulosz Archimédeszt szintén magyarországi történészt hívtuk meg. Õk a Trianon szemlének a szerkesztõi, és a rendezvényen ennek bemutatására is sor kerül. Június 4-én, Koltay Gábor Trianon címû filmjét tekinthetik meg az érdeklõdõk a Kós Károly Közösségi Központban. Ezúttal a szegedi Vince Gábor történész lesz a vendégünk. Június közepén pedig egy kirándulás szervezését tervezzük a Székesfehérvártól nem messze fekvõ Várpalotára, a világ egyetlen Trianon-múzeumának a meglátogatására.



(Makkai Zoltán - Heti Új Szó - 2010. május 14.)


Címkék:   bansagi magyar napok  temesvar