HU | RO





PARTNEREK

MÉDIAPARTNEREK

TÁMOGATÓNK



A DKMT továbbra is életképes!

2010-04-10

Hosszú távú új és fontos projektekrol beszél interjúnkban Constantin Ostaficiuc (képünkön), a Temes Megyei Tanács elnöke, aki nagy jövõt jósol az országok közötti együttmûködéseknek.
 
– A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiót mennyire tekinti életképesnek a 13 éves múlt alapján?
– A DKMT egy olyan együttmûködési struktúra, melyet 1997-ben hoztak létre azzal a céllal, hogy fejlessze a kapcsolatokat a helyi közösségek és a helyi hatóságok képviselõi között gazdasági, kulturális, tanügyi és tudományos téren. Meggyõzõdésem, hogy az eurorégió bizonyítani fogja életképességét a következõ években is.
– Milyen közös projektek vannak folyamatban?
– Tematikus turisztikai útvonalak kiépítését tervezzük a DKMT Eurorégión belül, illetve létezik az ERIC, vagyis az Eurorégiós Hírügynökség projektje. Ezeken túl kiértékelés alatt áll a következõ két közös kihívás: a DKMT fejlesztési stratégiájának újjáélesztése és a DKMT Flood Rescue, melyet 2009 februárjában nyújtottak be elbírálásra a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttmûködés 2007-2013 Program keretén belül. Ez utóbbi célja megteremteni az eszközöket egy olyan civil védelmi mechanizmus létrehozására, amely hatékony védekezést biztosít a régió árvizei ellen. Természetesen vannak további terveink is, mint például egy elõzetes megvalósíthatósági tanulmány készítése a Karánszebes-Temesvár-Szeged-Szabadka-Bácsalmás-Baja vasútvonal újjáélesztése érdekében. Szintén egy tanulmány, mely az Eurorégió vizeit hivatott vizsgálni, mégpedig ezek hajózhatósági és turisztikai célokra való hasznosítása szempontjából. Terveink között szerepel továbbá az ERNA – EuroRegional News Aggregator – Hírügynökség, mely a már mûködo projektek folytatásaként médiaegyüttmûködéseket céloz meg.
– A román, a magyar és a szerb média hogyan járulhatna hozzá hatékonyabban az eurorégiós információcseréhez, -szóráshoz?
- A sajtónak nagyon fontos szerepe van a demokrácia fenntartásában és a polgárok informálásában. Éppen ezért hoztuk létre az ERIC projektet, egy olyan hírportált, mely a DKMT Eurorégió minden megyéjét érinti.
 
Vasile Tomoiaga
 

 


Címkék:   dkmt  ostaficiuc