HU | RO





PARTNEREK

MÉDIAPARTNEREK

TÁMOGATÓNK



Uniós pályázatokat nyert kisvállalkozások a Nyugati Régióból

2010-09-17

A Nyugati Régiófejlesztési Ügynökség (ADR Vest) székházában tegnap írták alá az elsõ 11 finanszírozási szerzõdést a Regionális Operatív Program második, kisvállalkozások számára kiírt pályázati felhívására beérkezett nyertes projektek képviselõivel.

 

A 4.3-as, Kisvállalkozások fejlesztésének támogatása címû legutóbbi felhívásra 304 pályázatot nyújtottak be – jelentette be Sorin Maxim ADR-igazgató –, összesen 45,17 millió euró értékben. A ROP 4.3-as pontja szerinti pályázati kiírások keretösszege a Nyugati Régió számára 17,37 millió euró, ami azt jelenti, hogy a pályázó kisvállalkozások a keretösszegnél 146,57%-kal több vissza nem térítendõ támogatást kértek. „A pályázatokat a benyújtásuk sorrendjében bíráltuk el és ha megfeleltek a követelményeknek, megkapják a 100%-os vissza nem térítendõ támogatást – mondta Sorin Maxim. A feltételek a pályázók javára változtak az elsõ kiíráshoz képest, amikor csak 70% volt a vissza nem térítendõ támogatás a pályázat értékébõl. A teremben jelen levõ elsõ 11 nyertes pályázóval most kötjük meg a finanszírozási szerzõdést. A 11 pályázat 1,68 millió euró vissza nem térítendõ támogatást kap, 4,1646 RON/euró árfolyamon.” A hat temesvári, két aradi, valamint egy-egy dévai, facsádi és lugosi székhelyû kisvállalkozás többsége az egészségügy (4) és az informatika-távközlés (3) területén fejti ki tevékenységét, van továbbá egy fémfeldolgozó, egy reklámipari, egy catering és egy hõszigetelõ nyílászárókat elõállító kisvállalat is közöttük.

 

Az idõrendi sorrendben második nyertes pályázó, a temesvári Policlinica Praxis Kft. képviselõje, dr. Sporea Ioan a Nyugati Jelennek elmondta: a pályázatban kért 60 000 euró vissza nem térítendõ támogatást korszerû orvosi berendezések (endoszkópok) megvásárlására fordítják, amelyekkel egy regionális diagnosztikai központot szerelnek fel. A berendezések lehetõvé teszik a vastagbélrák korai diagnosztizálását és felügyelet alatt tartását. A vastagbélrák kockázata a nyugati régióban élõ 60-70 ezer 50 év feletti lakos esetében áll fenn. „A 60 ezer eurós vissza nem térítendõ támogatás jól hangzik – nyilatkozta lapunknak dr. Sporea –, de a TVA-t nem lehet európai támogatásból fedezni, ami a mi esetünkben máris 15 000 eurós többletköltséget jelent. A megvásárolt berendezések árát utólag számolják el, ezért akinek nincs forgótõkéje, annak bankkölcsönhöz kell folyamodnia. A pályázók költségei akár az elnyert támogatás 50%-át is elérhetik!”

 

forrás: www.temesvarihirek.ro


Címkék:   inpress  europai unio  palyazatok  kisvallalkozo  nyugati regio