HU | RO





PARTNEREK

MÉDIAPARTNEREK

TÁMOGATÓNK



„Hazajöttetek a magyar oktatás temesvári fellegvárába!”

2010-09-14

 

Mintegy ötszáz magyar iskolás gyermek – virágcsokrokat szorongató kisiskolások, nyüzsgõ gimnazisták és magabiztos, felnõttes viselkedésû középiskolások –, valamint szülõk és pedagógusok gyülekeztek ma reggel az ünnepélyes tanévnyitó alkalmából, a város immár egyetlen I–XII. osztályos magyar iskolájának udvarán. „A 2010–11-es tanév lényeges változást hoz a teljes temesvári iskolaközösségünk életében" – mondta tanévnyitó beszéde során Virginás Tar Judith iskolaigazgató –, a pénzügyi megszorítások következtében az 1-es és a 26-os általános iskola diákjai és pedagógusai ettõl a tanévtõl a Bartók Béla Líceumba járnak. Változást hoz az új tanév, mert újra 2-2 párhuzamos osztályban tanulnak az elemista és gimnáziumi diákok, újabb értékes, tapasztalt és elkötelezett pedagógusokkal gazdagodik a tanári kar, de változott az iskolai környezet is, megújult az udvar, a sportpálya, az ebédlõ, több terembe új bútor került”.

 

Az 1-es és a 26-os iskolából a Bartók Béla Líceumba költöztetett magyar osztályok és pedagógusok nevében Pál Krisztina tanítónõ és Albert Etelka matematikatanár szóltak az egybegyûltekhez, búcsúzva a 200 éves hagyománnyal rendelkezõ gyárvárosi iskolától és a 40 éve létrehozott Váraljai lakótelepi iskolától, amelyeknek kapuja a magyar nyelvû oktatás számára, úgy tûnik, végleg bezárult.

 

„Rendkívüli ez a tanévnyitó, amelyre a gazdasági válság rányomja a bélyegét, új tanügyi törvényt várunk és új finanszírozási rendszer lépett életbe – mondta évnyitó beszédében Halász Ferenc helyettes fõtanfelügyelõ –, de számunkra fõleg attól rendhagyó ez a tanévkezdet, hogy szeptember 13-tól a magyar oktatás a Bartók Béla Líceum falai közé szorult. 1990 után új óvodai csoportokat hoztunk létre, abban gondolkodtunk, hogyan lehetne a 25-ös iskolát 8 osztályosra felfejleszteni, a megyében bõvítettük a iskolahálózatot, a Bartók Líceumot valóságos iskolaközponttá alakítottuk ki. Ebben az idõszakban anyagiakban egyértelmûen gyarapodtunk, a pedagógusok döntõ többsége Temesváron és vidéken is szakképzett tanár. Ma itt állunk mindnyájan ezen az udvaron, gyermekek, pedagógusok és felnõttek, akik ragaszkodunk a magyar nyelvû oktatáshoz. Kezdjük az évet optimistán. Egyesek régi osztályban a régi tanárokkal fognak találkozni, az 1-es és a 26-os iskolából jött diákok és pedagógusok új helyszínnel ismerkednek. Tudom, hogy fáj a lelkük azért az iskoláért, amit otthagytak, nosztalgiáznak, a szülõk szívében keserûség van, düh, fogcsikorgatás, mert ott kellett hagyni ezeket az intézményeket. Mindenkinek csak azt tudom mondani, aki átjött az 1-esbõl és a 26-osból – szép számmal jöttek, és ezt köszönjük nekik –, hogy hazajöttetek a Bartók Béla Líceumba, a magyar oktatás temesvári fellegvárába!”

 

Név szerint köszöntötték az elsõ osztályosokat Milos Edit és Tamási Emese, illetve Szabó Ferenc tanítók: a lépésrõl lépésre (step by step) elsõ osztályba 18, a Vuk rókás kitûzõt viselõ, „hagyományos” elsõ osztályba 21 gyereket írattak be a szülõk. A történelmi egyházak nevében Nt. Fazakas Csaba református esperes és dr. Davor Lucacela józsefvárosi káplán áldotta meg az egybegyûlteket. Tanévköszöntõ verseket szavaltak Györfi Krisztina, Szabó Abigél és Franka Noémi, a Ha én rózsa volnék címû Bródy János szerzeményt Szabó Dóra énekelte el.

 

Tíz órától elkezdõdött az oktatás a Bartók Béla Líceumban, az iskolával és az iskolás könyvekkel, tanszerekkel Ismerkedõ elsõ osztályosokat a szülõk is elkísérték az osztályokba.

 

forrás: www.temesvarihirek.ro


Címkék:   inpress  tanevkezdes  bartok bela elmeleti liceum  temesvar