HU | RO





PARTNEREK

MÉDIAPARTNEREK

TÁMOGATÓNK



A 2010/2011-es tanév takarékosabb mint valaha

2010-09-14

Bezárt iskolák vagy egyészségügyi engedély nélkül, kevés tanerõvel és kis fizetésekkel: a tanév tegnap indult a kormány által kiszabott takarékosság jegyében. Temes megyének új fõtanfelügyelõje van, körülbelül 100 egyészségügyi engedély nélküli iskolája és egy tanári sztrájkja az egyik iskolában.

 

Több mint három millió diák és óvodás kezdte hétfõn, szeptember 13-án, az iskolát. Ebben az évben az iskolacsengõ két nappal korábban szólt és az új tanév a szokottnál négy nappal hosszabb lesz, 2011 június 17-én zárul majd. Temes megyében 103.000 diák kezdte el a tanévet, amelybõl 6.200 az elsõ osztályt.

 

Sok diák fog az idén nyomorban tanulni. A befektetésekre kiszabott alapok hiányában, sok iskola nyitja meg kapuit anélkül, hogy a szükséges karbantartási és a higiéniai javításokat elvégezték volna. Több mint 100 temesvári iskola nem rendelkezik egyészségügyi engedélyel. A legtöbb ilyen iskola falun van, de azért a városokban is akad iskola egészségügyi engedély nélkül. A legtöbbször a folyóvíz hiánya miatt nem kapják meg az iskolák és az óvodák a Közegészségyügyi Osztály engedélyét. Sok iskolaépület lerobbant állapotban van, és a legtöbb esetben a javítási munkálatok késnek. „Ezek az ingatlanok visszaszolgáltatási folyamatban vannak vagy visszaigényelték õket és senki sem fektet pénzt beléjük. Az iskolák mûködhetnek, de tõlünk nem kapnak egészségügyi engedélyt. Kapnak viszont egy határidõt, amelyen belül elvégezhetik a szükséges javításokat”, nyilatkozta Dana ªpac, a Temes Megyei Közegészségyügyi Osztály szóvivõje. Az iskolákba való szállítási renszer sem mûködik jól, miután megszüntettek és összevontak oktatási intézményeket a megyében. Több mint 50 iskolában új az igazgató, mivel a régiek felhatalmazás nélkül maradtak vagy nyugdíjba mentek. A legkülönlegesebb évkezdés a temesvári Vlad Þepeº Líceumban lesz, ahol 39 tanárból 38 általános sztrájkba képett. Temes megyének új fõtanfelügyelõje van. Marin Popescu figyelmeztette az iskolaigazgatókat, hogy az iskolákban ellenõrzések lesznek, amelyek a tanárok beosztását illeti.

 

Az év legfontosabb változása, amely a programot illeti, az a szóbeli érettségi lefolyására vonatkozik. Tavaly, a szakismereti vizsgák az év közepén zajlottak, februártól kezdve. A 2010/2011-es tanévben a román nyelv, anyanyelv, idegen nyelv és informatika vizsgákat júniusban tartják, az órák befejezése után.

 

Az oktatási miniszter Daniel Funeriu kérése alapján, az évnyitó ünnepélyek nagyon rövidek lesznek, amelyeket egy szokásos tanítási nap fog követni.

 

forrás: www.debanat.ro


Címkék:   inpress  tanevkezdes  temes megye