HU | RO





PARTNEREK

MÉDIAPARTNEREK

TÁMOGATÓNK



Felnõtteknek szóló bábelõadás az évad elsõ bemutatója

2010-09-01

Gyermekelõadással nyitja 2010/2011-es évadát a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, melyet felnõtteknek szóló bábelõadás bemutatója követ.

 

Döbrei Dénes Test emlékezet címû mozgásmûvészeti tanfolyama és az ezt záró sportnap után – mely kellõképpen bemelegítette a társulatot és felkészítette az új évadra – szeptember 2-án, 11 órától a színház Stúdió Termében, a temesvári magyar társulat az utóbbi évek egyik legsikeresebb gyermekelõadásával, A brémai muzsikusokkal kezdi az új színházi évadot. Ezt követõen az évad elsõ premierje Fafej címmel vasárnap, szeptember 5-én 19 órától lesz látható szintén a Stúdió Teremben. A darab szerzõje Gálovits Zoltán, a darabot Vass Richárddal közösen rendezték, díszletét Albert Alpár készítette, zenéjét Cári Tibor szerezte.

 

Gálovits Zoltán, a darab szerzõje és Vass Richárd bábszínész – a marionett is az õ munkája – már a tavalyi évadzárás elõtt elkezdték a munkát. Rövid nyári szünet után a mozgásmûvészeti mûhely alatt intenzíven folytatták a próbát. A próbafolyamat alatt az eredeti darab változott, szerzõ és elõadó közös eredménye az elõadás. Röviden összegezve a darabban szereplõ báb, Fafej, egy kupac fa mellett, egy átlagos reggelen felébred és nem akar tudomást venni az elmúlásról. „Nem maradt semmi számára csak a puszta, meg a kísértés, meg a pusztába kiáltott szó. Fafej nem tud tétlenül ülni, bár egyetlen feladata van, várni a csodát, ami nem kis próbatétel számára. Azt hinnénk, hogy nem történik semmi, de a tétlenségben, a várakozás során mindig kerül valami, amibe bele lehet botlani, amibe bele lehet rúgni, amibe bele lehet gabalyodni. Mindig van valami, amitõl elvisehetõbb a jelenlét, a pusztábavetettség, a magány. Nem tudni, mennyit várt már, de lassan feladja, elõtte azonban elmond még egy utolsó faviccet, egy utolsó verset. Akármilyen fafejû, szerethetõ, egyszerre kiszámítható és kiszámíthatatlan, buta és okos, ártatlan és bûnös, csak beszél és beszél. Néha zavarosan, néha tisztán, néha túl sokat, máskor túl keveset. Egy utolsó hosszú monológ ez, amit nem lehet tudni, hogy hall-e valaki. Egy báb beszél. Ez maga a csoda. De bábú marad, ami sodródik egy megírt történeten keresztül. Fafej: fafej, és semmi több, de ebben az esetben ez minden, ami van.” – vallja a szerzõ.

 

A vasárnapi bemutatót követõen, a Fafej címû elõadás legközelebb szeptember 9-én 19 órától és 19-én szintén 19 órától lesz látható a színház Stúdió Termében.

 

Jegyek elõvételben a színház jegyirodájában válthatók 10 lejes egész áron, illetve kedvezményesen 5 lejért.

Az új évadban továbbra is mûsoron maradnak és már szeptemberben láthatók lesznek a következõ elõadások: az UNITER (Román Színházi Szövetség) által a 2009-es év Legjobb elõadása díjjal jutalmazott Tom Stoppard dráma, a Rosencrantz és Guildenstern halott; a Cseresznyéskert, Csehov nagysikerû drámája; a fény- és árnyjátékokban gazdag Amor omnia címû nonverbális elõadás; Odüsszeusz hazatérése, mely Homérosz, Márai Sándor és Claudio Monteverdi mûveibõl született; a színház mikrobuszában játszódó mady-baby, Gianina Cãrbunariu kortárs drámája alapján; a Magyar Színházak XXII. Kisvárdai Fesztiválján a Legjobb szórakoztató elõadás díjjal jutalmazott Ájlávjú, Jimmy Robert és Joe DiPietro világhírû musicalje; valamint Herman Melville világhírû regényének színpadi adaptációja, a Moby Dick címû gyermekelõadás.

 

Felhívjuk nézõink figyelmét, hogy változott a jegyiroda nyitvatartása: hétköznap 10-13, szerdán és pénteken 17-19 óra között is, illetve minden elõadás elõtt egy órával lehet jegyet váltani; cím: Alba Iulia utca 2. Szám, telefon: 0356-450.606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro.

 

Szeretettel várunk mindenkit!

 

a Csiky Gergely Állami Magyar Színház sajtóközleménye

 

2010/2011
Gálovits Zoltán – Vass Richárd
FAFEJ
Elõadó: Vass Richárd
Rendezõ: Gálovits Zoltán – Vass Richárd
Díszlettervezõ: Albert Alpár
Zene: Cári Tibor
Szöveg: Gálovits Zoltán
Marionett: Vass Richárd


Címkék:   inpress  csiky gergely allami magyar szinhaz  temesvar  fafej  babeloadas