HU | RO


PARTNEREK

MÉDIAPARTNEREK

TÁMOGATÓNK

LEZÁRULT AZ INPRESS, JÖN AZ INPRESS II.

2011-03-20

HATÁRONÁTNYÚLÓ HÍRKÖZLÉSI SZOLGÁLAT, A SZOMSZÉDOS MEGYÉBEN ÉLŐK SZÁMÁRA

 
Újságírók, rádiós-, tévés szakemberek dolgoztak szorosan együtt egy éven át azon nyertes pályázat keretében, amelyet a Csongrád Megyei Önkormányzat tulajdonában működő Megyeszolgálat Nonprofit Kft. nyújtott be a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjához. A romániai partner a Temes megyei INTEGRATIO Alapítvány. A cél egy közös sajtó- és hírszolgálat létrehozása és működtetése volt, ezen túl pedig az, hogy a két megyében – amelyek egyébként évek óta testvérmegyei kapcsolatokat ápolnak – élők is közelebb kerüljenek, többet tudjanak és akarjanak tudni egymásról.
 
A pályázat egy évig tartott: hivatalosan 2009 decemberében indult, és 2011 januárjában záródott. Az első hónapokban az előkészítés zajlott, az érintettek hol Szegeden, hol Temesváron találkoztak, és dolgozták ki a pontos részleteket. A pályázaton összesen közel 200 000 eurót nyertek, amiből többek között nyomtatott és online újságok, rádió- és televízió-műsorok, PR-filmek készültek, Csongrád és Temes megyei szakembereknek szerveztek szemináriumokat. Az újságírók csupa olyan információt, hírt, témát dolgoztak fel és jelenítettek meg, amelyek a határ mindkét oldalán élők számára érdekesek/értékesek. Készültek kétnyelvű magazinok három jeles ünnephez, történelmi eseményhez kapcsolódóan.
 
A három együttes kiadványon kívül egy-egy Csongrád és Temes megyei újságban (a Déli Szóban, illetve a Timişoarában) is megjelentek közös sajtóhírek, valamint készültek rádió- és tévéműsorok, amelyeket egy-egy helyi médiumon keresztül juttattak el a lakosokhoz a két megyében. Az újságokban, magazinokban megjelenő hírek az internetre is felkerülnek – a közös weboldal az előbbiekhez hasonlóan szintén két nyelven készült (www.inpress-online.eu). A projektben kutatások is helyet kaptak. Annak elején és a végén egy-egy ismertségi és preferenciavizsgálat jelezte, mi mindent tud egymásról a határ különböző oldalán fekvő két megye. E felmérések egyben azt is megmutatták, mennyire volt eredményes a szakemberek egyéves közös munkája. Egyébként ezt, valamint az időközben felmerülő problémákat és azok megoldási lehetőségeit feltáró tanulmány is készül, csakúgy, mint egy hatékony kommunikációs rendszer későbbi működtetésére vonatkozó megvalósíthatósági felmérés.
 
A határonátnyúló pályázat elvárásai megmutatkoztak a kutatások eredményeiből és a sajtótermékekben közölt anyagokból egyaránt: mindkét megye lakossága kíváncsi a határ túloldalán élők sorsára, mindennapjaira. A pályázat lejárt, ellenben a projektben résztvevő újságírók közötti kapcsolat (a pályázat eredménye ez is) megmaradt, sőt, fokozottan erősödik. Ennek a sikernek köszönhető, hogy a Csongrád Megyei Önkormányzat, valamint a temesvári Integratio Alapítvány már gondolkodik a további munkában: márciusban készül letenni a következő pályázatot, mely a korábbihoz képest sokkal elmélyültebb, konkrétabb lesz.

Címkék:   inpress  hataronatnyulo hirkozlesi szolgalat