HU | RO

PARTNEREK

MÉDIAPARTNEREK

TÁMOGATÓNKErdély-szerte rajtoltak a Demokrácia Központok

2011-01-04

Az új év beköszöntével Erdély-szerte elkezdték munkájukat a Demokrácia Központok, melyek nagy feladat elõtt állnak: a magyar állampolgárságot igénylõk, hivatalosabban szólva az egyszerûsített honosítási eljáráshoz kapcsolódó kérelmek hatékony és zökkenõmentes benyújtásában kell segédkezet nyújtaniuk. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Köztársaság Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériuma, valamint Külügyminisztériuma között létrejött megállapodás értelmében az elsõ Demokrácia Központokat már tavaly decemberben megnyitották, a legelsõt Nagyváradon, ám az ügyfelek fogadása január 3-tól vette kezdetét.

 

A nagyváradi Demokrácia Központ elsõ „ügyfele” Tõkés László, az Európa Parlament alelnöke, az EMNT elnöke volt családjával. Tõkés László hangsúlyozta azt, hogy az állampolgársági törvény a december 5-iki népszavazás és a Kempinszky korszak lezárásának tekinthetõ, noha továbbra is árnyék vetül erre a folyamatra. Nagy József Barna irodavezetõvel együtt Tõkés László jelezte: az RMDSZ félrevezeti a lakosságot a magyar állampolgársági kérelem témakörében. Az EMNT elnöke szégyenfoltként értékelte, hogy az RMDSZ különbözõ képviselõi kettõs kommunikációval egyrészt kijelentik, hogy nem tartanak igényt a magyar állampolgárságra, másrészt pedig tájékoztató füzetecskét adnak ki, melyben arra buzdítják az embereket, hogy állampolgársági kérelmüket és az ehhez kapcsolódó dokumentációt vigyék az RMDSZ-hez. Az esemény díszmeghívottja Kristófi János festõmûvész, tízgyerekes család feje volt, ezzel kapcsolatban Tõkés László megjegyezte: õ maga hetedik a családban, s hetedikként mondja: az erdélyi magyar családban minden gyerekre szükség van. Zatykó Gyula, a Demokrácia Központok Partiumi Regionális Hálózatának igazgatója röviden értékelte a Demokrácia Központok elsõ partiumi napját: „A Partiumban tíz Demokrácia Központ nyílt, Nagybányán, Szatmárnémetiben, Nagykárolyban, Zilahon, Sarmaságon, Érmihályfalván, Margittán, Nagyváradon, Aradon és Temesvárott, valamennyi üzemel, mindenhol csúcsforgalom volt. Semmiféle rendellenességet nem tapasztaltunk.”

 

Székelyföld elsõ Demokrácia Központját még december 23-án avatták Sepsiszentgyörgyön, avatás elõtt állnak többek között a csíkszeredai és székelyudvarhelyi központok is. Marosvásárhelyen január 3-án, a Demokrácia Központ ünnepélyes megnyitóján jelen volt Gergely Balázs, a Demokrácia Központok igazgatója, aki az eseményt követõen rövid értékelést tartott az elsõ napról: „Ma a kolozsvári iroda már teljes kapacitással mûködött, az országos helyzet a következõ: 15 iroda már ügyfeleket fogadott, további hét iroda az elkövetkezendõ napokban indul. Visszajelzéseink pozitívak és központjaink létjogosultságát jelzi az is, hogy mivel sok iratcsomó hiányosan, rosszul volt összeállítva, a kolozsvári konzulátus nagyszámú érdeklõdõt hozzánk irányított.”

 

Papp Elõd, a Demokrácia Központok székelyföldi koordinátora elmondta: „A csíkszeredaiak, székelyföldiek számára legfontosabb az, hogy állandó, harmonikus kapcsolatban vagyunk a konzulátussal, kölcsönösen segítjük egymást munkánkban, hogy elérhessük azt, hogy minél többen, minél hamarabb megszerezhessék a magyar állampolgárságot. Ehhez teljes körû szolgáltatást nyújtunk, hiszen minden ügyfél számára nagyon fontos, hogy az ügyintézés ne ütközzön akadályba. Január 15-tõl mindegyik Demokrácia Központ mûködni fog a Székelyföldön is.”

 

a Demokrácia Központok sajtóirodája


Címkék:   inpress  demokracia kozpont  erdely  egyszerusitett honositas  kettos allampolgarsag  emnt